Overslaan en naar de inhoud gaan

Schaduwmier Lasius umbratus

Foto: Dick Belgers

Indeling

Formicinae [subfamilie]
Lasius [genus] (20/18)
umbratus [soort]

Nestelt meestal onopvallend in aardnesten in duinen, heide­terreinen, graslanden, lichte bossen of in tuinen tegen of onder huizen, soms aan de voet van levende of dode bomen, en maakt zelden duidelijke heuvels. Door de strikt onder­aardse levenswijze is L. umbratus, zoals alle soorten van deze groep, geen in het oog lopende soort; vaak wordt de aanwezigheid pas verraden bij de bruidsvlucht, wanneer de gevleugelde dieren massaal door de werksters naar buiten worden ‘gejaagd’ en in grashalmen klimmen. Bruidsvluchten vanaf eind juni tot in september (misschien zelfs oktober). Als gast­heersoorten zijn L. psammophilus (mogelijk ook L. alienus), L. brunneus en L. niger bekend.

Bron

Auteur(s)

Loon, A.J. van

Publicatie