Overslaan en naar de inhoud gaan

Wintermier Lasius mixtus

Foto: Dick Belgers

Indeling

Formicinae [subfamilie]
Lasius [genus] (20/18)
mixtus [soort]

Indeling

Formicinae [subfamilie]
Lasius [genus] (20/18)
mixtus [soort]

Nestelt diep in de grond tussen wortels van struiken (in de duinen bijvoorbeeld in kruipwilgstruwelen), soms onder grote stenen. Bruidsvluchten van half juli tot eind september. Na de bruidsvluchten kunnen ongevleugelde, bevruchte koninginnen worden aangetroffen onder stenen of takken, of loslopend, op zoek naar een gastnest. Ook in het voorjaar kan men loslopende koninginnen aantreffen, hetgeen erop wijst dat ze (soms) solitair overwinteren alvorens een gastnest op te zoeken en binnen te dringen. Tot voor kort werd aangenomen dat L. niger als gastheersoort optreedt maar direct bewijs daarvoor ontbrak. Recent is echter waargenomen dat jonge koninginnen in een nest van L. flavus binnendrongen (Schlick-Steiner et al. 2002). 

Bron

Auteur(s)

Loon, A.J. van

Publicatie