Overslaan en naar de inhoud gaan

Plaagmier Lasius neglectus

Foto: Roy Kleukers

Indeling

Formicinae [subfamilie]
Lasius [genus] (20/18)
neglectus [soort]

Lasius neglectus lijkt qua morfologie sterk op enkele andere soorten uit het subgenus Lasius, waarvan in Nederland L. psammophilus een algemene vertegenwoordiger is.

Alle kastes van L. neglectus zijn echter duidelijk kleiner dan de erop lijkende soorten en door het onder een binoculair opmeten van lichaamsonderdelen en hun onderlinge verhoudingen zijn de dieren te determineren. Daarnaast zijn er nog enkele andere subtiele morfologische kenmerken.

Verder is L. neglectus gekenmerkt door het reeds genoemde opvallende massale foerageergedrag op bladluizen in bomen. Hoewel het exploiteren van bladluizen bij alle Lasius-soorten voorkomt, is de massaliteit waarmee L. neglectus dit doet uitzonderlijk. Ook is L. neglectus uitgesproken polygyn, dat wil zeggen dat de nesten een groot aantal moederkoninginnen (eierleggende koninginnen) bevatten. Dit is uitzonderlijk voor het subgenus Lasius, waarvan de meeste soorten monogyn zijn (één moederkoningin per nest). In een goed ontwikkelde populatie, zoals in Boedapest, is ook nauwelijks meer sprake van individueel herkenbare nesten: ze smelten samen tot grote superkolonies.

Bron

Auteur(s)

Loon, A.J. van