Overslaan en naar de inhoud gaan

Plaagmier Lasius neglectus

Foto: Roy Kleukers

Indeling

Formicinae [subfamilie]
Lasius [genus] (20/18)
neglectus [soort]

Lasius neglectus is een polygyne soort: in het grondnest bevinden zich vele eierleggende koninginnen. Dit is een unieke eigenschap binnen de Europese Lasius-soorten die verder alle monogyn zijn. In een grote Spaanse kolonie werd het aantal koninginnen dat ondergronds in de nesten leeft geschat op ruim 35.000 (Espadaler et al. 2004). De onderlinge agressie tussen nesten is zeer gering waardoor een grote populatie feitelijk een grote superkolonie vormt die door afsplitsing van een groepje werksters met enkele koninginnen langzamerhand steeds meer terrein wint.

Net zoals bij andere mieren produceren de moederkoninginnen behalve werksters ook nieuwe koninginnen en mannetjes. In tegenstelling tot veel andere Lasius-soorten paren deze met elkaar in en op het nest en de bevruchte koninginnen worden weer in het nest opgenomen en dragen vanaf dat moment bij aan de productie van werksters en geslachtsdieren. Van een bruidsvlucht met uitzwermende koninginnen die in de lucht met de mannetjes paren is dus nauwelijks sprake (Van Loon et al. 1990, Espadaler & Rey 2001). Het vliegvermogen is echter fysiek gesproken niet helemaal verloren gegaan en er is ook een waarneming van gevleugelde koninginnen en mannetjes in een spinnenweb tegen de muur van een huis – alhoewel dat geen echt bewijs is voor een bruidsvlucht. Ook is L. neglectus aangetroffen op een plek waar introductie door transport van grond, planten of ander materiaal uitgesloten was (Seifert 2000).

De belangrijkste voedselbron voor L. neglectus is honingdauw dat door bladluizen wordt afgescheiden. De werksters vormen zeer drukke en brede ‘mierenstraten’ langs boomstammen, van en naar de bladluiskolonies in de boomkronen.

Veel informatie over de biologie van de Spaanse populaties L. neglectus is te vinden op de website van Espadaler & Bernal (2008) (http://www.creaf.uab.es/xeg/Lasius/index.htm).

Bron

Auteur(s)

Loon, A.J. van