Overslaan en naar de inhoud gaan

Plaagmier Lasius neglectus

Foto: Roy Kleukers

Indeling

Formicinae [subfamilie]
Lasius [genus] (20/18)
neglectus [soort]

Voorkomen

StatusExoot. Tussen 10 en 100 jaar zelfstandige handhaving. (2b)
Habitatland
ReferentieRisico-analyse van de plaagmier Lasius neglectus
ExpertLoon, A.J. van (EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden)

Verspreiding


Verspreidingskaart Plaagmier in Europa en Azië (2008)
Bron: Cremer et al. (2008)
Verspreidingskaart Plaagmier in Europa en Azië (2008)
Bron: Espadaler & Bernal (2008)

In Nederland is L. neglectus (nog) niet vastgesteld.

In Europa en Azië is L. neglectus nu van ruim 100 locaties bekend (Cremer et al. 2008, Espadaler & Bernal 2008). In de ons omringende landen zijn met name veel vindplaatsen bekend in Frankrijk. De dichtstbijzijnde vindplaatsen zijn Gent (België) en Flémalle (België); de noordelijkste vindplaats is Warschau (Polen). Van de introductie in Gent heeft men kunnen achterhalen dat deze daar reeds voor 1978 heeft moeten plaatsvinden (Dekoninck et al. 2002, 2007)!

Alle tot nu toe bekende populaties van L. neglectus zijn geïntroduceerd. Dit geldt ook voor de populaties in Turkije. Het gebied waar de oorspronkelijke (niet-invasieve) populaties van L. neglectus zich bevinden en die als bron moeten hebben gediend voor de recente invasieve vestigingen in Europa en Azië, zijn nog onbekend. Mogelijk bevinden deze zich in de omgeving van de Zwarte Zee en Kaspische Zee (Seifert 2000, Ugelvig et al. 2008, Cremer et al. 2008).

Verplaatsingen

Lasius neglectus is voor verspreiding en vestiging buiten de gebieden waar de soort reeds voorkomt vrijwel geheel afhankelijk van transport door de mens. Natuurlijke verspreiding over grotere afstanden door middel van bruidsvluchten speelt geen significante rol. Waar de soort al aanwezig is vindt uitbreiding van het lokale areaal langzaam (maar gestaag) plaats, voornamelijk doordat een groep koninginnen en werksters zich afsplitsen en een stukje verderop een nest beginnen (Espadaler et al. 2007).

Bron

Auteur(s)

Loon, A.J. van