Overslaan en naar de inhoud gaan

Behaarde bosmier Formica rufa

Foto: Dick Belgers

Indeling

Formicinae [subfamilie]
Formica [genus] (13/12)
rufa [soort]
De nesten van rode bosmieren in het algemeen en dus ook van F. rufa bevinden zich in open bossen en bosranden op zandgronden, waar voldoende zon op de nestkoepels kan vallen.
Bosmieren verzamelen dode insecten of vangen en doden levende en brengen deze naar het nest. Deze prooien zijn vooral bedoeld voor de larven. Honingdauw de belangrijkste voedselbron voor
bosmierwerksters. Deze energierijke (suikerrijke) vloeistof wordt betrokken van bladluizen in bomen in de omgeving van het nest. De bladluizen zuigen continu plantensappen, nemen vooral mineralen en eiwitten op, en scheiden het surplus aan suikers als honingdauw af.

 

 

Bron

Auteur(s)

Loon, A.J. van

Publicatie