Overslaan en naar de inhoud gaan

Anteon pinetellum

Indeling

Dryinidae [familie]
Anteon [genus] (16/16)
pinetellum [soort]

Vrouwtje herkenbaar aan scherpe tweedeling van rode voorzijde en zwarte achterzijde. Kop breed, glanzend en vingerafdruk-achtig gerimpeld. Mannetje op kop en mesoscutum uitzonderlijk fijn bestippeld en met lichtgekleurde ledematen. Parameren haakvormig en aan de basis met middelgroot vliezig aanhangsel. Lengte mannetje ca. 2,5 mm, vrouwtje 2,5-3,5 mm.

De soort werd door Olmi (1984, 1994) niet onderscheiden van A. ephippiger vanwege de overeenkomst in kleur en glans. Studie van typen uit Stockholm van Dryinus(=Anteon)ephippiger en Dryinus(=Anteon)collaris laat zien dat Dalman de kleine, aan A. fulviventre verwante soort met smalle kop en normaal gekrulde tangen bedoelde. Waarschijnlijk heeft een deel van de vermeldingen van A. ephippiger en A. fulviventre uit de literatuur betrekking op A. pinetellum.

Vrouwtjes zijn te determineren met Olmi (1999). Omdat mannetjes alleen met zekerheid bekend zijn van een mediterrane ondersoort, kan geen volledige beschrijving worden gegeven van de noordelijke mannetjes.

Bron

Auteur(s)

Rond, J. de

Publicatie