Overslaan en naar de inhoud gaan

Anteon pubicorne

Indeling

Anteon [genus]
(16 soorten in totaal / 16 gevestigd)
pubicorne [soort] (1/1)

Indeling

Anteon [genus]
(16 soorten in totaal / 16 gevestigd)
pubicorne [soort] (1/1)

Een van de slankste Anteon-soorten. Vrouwtje geheel zwart met lichtgele poten, kaken en vleugeladering. Antennen zeer dun en licht geelbruin gekleurd. Antenneleden van mannetje zwart en langer dan van andere Anteon-soorten. Parameren smal haakvormig en aan de basis met zeer kort vliezig aanhangsel. Lengte mannetje 1,3-3,0 mm, vrouwtje 2,0-3,0 mm.

De vrouwtjes die Richards (1939) en Perkins (1976) beschrijven als Chelogynus lucidus zijn gelijk aan de Nederlandse dieren. In het Duitse heuvelland worden iets later in het seizoen dieren gevonden met een steviger lichaamsbouw, zwartbruine antennen en donkere vleugeladering. Dit lijkt op het eerste gezicht om een andere soort te gaan, maar slechts de vondst van mannetjes kan zekerheid geven.

In Olmi (1984, 1994, 1999) worden de mannetjes niet goed gescheiden van die van A. gaullei. Wanneer men vrouwtjes van beide soorten vergelijkt op de positie van ocelli, vorm van het propodeumveld, vorm van radiale ader, lengte van achter­kop en kleur van kaken, blijkt een aantal verschillen echter ook bruikbaar om een scheiding aan te brengen tussen de mannetjes. Na deze scheiding klopt de verhouding tussen de in Nederland verzamelde aantallen mannetjes en vrouwtjes beter. 

Bron

Auteur(s)

Rond, J. de

Publicatie