Overslaan en naar de inhoud gaan

Anteon infectum

Indeling

Dryinidae [familie]
Anteon [genus] (16/16)
infectum [soort]

Indeling

Dryinidae [familie]
Anteon [genus] (16/16)
infectum [soort]

Vrouwtjes snel herkenbaar aan de combinatie van kort pronotum met lange, flauw gebogen tang die dicht is bezet met lange, lancetvormige lamellen. Vleugels in het midden geelachtig berookt. Antennen en achterdijen zwartbruin. Lengte mannetje 2,0-3,5 mm, vrouwtje 3,0-4,5 mm.

Olmi (1984) stelt dat het belangrijkste verschil tussen A. scapulare en A. infectum ligt in de verhouding van het eerste antennelid ten opzichte van de gezamenlijke lengte van het tweede en derde sprietlid. Duidelijker is echter de lengte-breedteverhouding van het voorlaatste lid en bovendien liggen de laterale ocelli van A. infectum verder uit elkaar dan van A. scapulare. Mannetjes zwart met lichte voor- en middenpoten. Antennen boven zwart en onder licht geelbruin. Kleurscheiding als een scherpe lijn. Parameren zonder weerhaak maar aan de basis met lang vliezig aanhangsel.

Brits collectiemateriaal bevat exemplaren die kenmerken van zowel A. infectum als A. scapulare vertonen. Mogelijk is er een derde soort (Anteon luteicorne) in het spel, zoals Richards (1939) suggereerde.

Bron

Auteur(s)

Rond, J. de

Publicatie