Overslaan en naar de inhoud gaan

Gonatopus clavipes

Indeling

Gonatopus [genus]
(15 soorten in totaal / 12 gevestigd)
clavipes [soort] (2/2)

Indeling

Gonatopus [genus]
(15 soorten in totaal / 12 gevestigd)
clavipes [soort] (2/2)

In het Nederlandse materiaal zijn twee duidelijke variëteiten te onderscheiden: Vrouwtjes van var. sepsoides zijn glanzend zwart met geel gezicht en rode achterkant van kop. Gewoon­lijk ook eerste tergiet aan voorzijde bruinachtig rood, en in een enkel geval pronotum rood gevlekt. Op het propodeum grove glanzende dwarsrimpels. Kop ongeveer anderhalf maal zo breed als lang. Verlengde tarslid van de tangen bezet met een lange rij zeer kleine en dicht opeenstaande lamellen, verlengd klauwtje zonder lamellen. Lengte mannetje 1,5-3,0 mm, vrouwtje 2,5-4,0 mm.

Vrouwtjes van var. barbatellus lijken in het geheel niet op var. sepsoides. Ze zijn uitzonderlijk lang behaard en kop en borststuk zijn door sterke korrelstructuur volkomen mat. Scutumsteel altijd licht gekleurd, kop altijd smaller dan bij sepsoides en achterzijde kop is donker. Op het propodeum geen duidelijke dwarsrimpels. Lengte vrouwtje 2,5-3,5 mm.

Olmi beschreef de huidige synoniemen G. barbatellus en G. sepsoides in 1984 nog als afzonderlijke soorten. In 1989 rangschikte hij G. barbatellus onder de synoniemen van G. sepsoides, nadat hij uit een Turkse populatie van Psammotettix striatus (Cicadellidae) vrouwtjes van beide soorten had gekweekt en mannetjes van uitsluitend het sepsoides-type. In 1994 behandelde Olmi beiden als jongere synoniemen van G. clavipes en besteedde verder geen aandacht meer aan hun onderlinge verschillen. De genoemde verschillen lijken in Nederland te stabiel om een synonymiesering te rechtvaardigen. In Nederlands materiaal tonen bovendien enkele mannetjes sterke overeenkomsten met het uiterlijk van barbatellus-vrouwtjes.

Bron

Auteur(s)

Rond, J. de

Publicatie