Overslaan en naar de inhoud gaan

Gonatopus formicicolus

Indeling

Dryinidae [familie]
Gonatopus [genus] (15/12)

Vrouwtjes doorgaans volledig lichtgeel van kleur. Slank, glanzend met scherpe, fijne dwarslijntjes op het propodeum. Kop anderhalf maal zo breed als lang. Tangen vertonen enige gelijkenis met die van G. bicolor in de kleine zijtand van de met forse lamellen bezette verlengde klauw. Mannetjes glanzend zwart met gele poten en lange, dunne antennen. Vliezig aanhangsel aan de basis van de parameren bijna half zo lang als de basivolsellen, breed aangehecht en schuin afstaand. Lengte mannetje 2,0-2,5 mm, vrouwtje 2,0-3,5 mm.

De soort wordt in Perkins (1976) als Donisthorpina formicicola behandeld, en in Olmi (1984) als Donisthorpina pallida. In de tabellen vanaf 1994 is de soort onder de huidige naam te vinden.

Olmi (1994) besloot op basis van een nieuwe associatie van vrouwtjes met mannetjes om voor de geelgekleurde vrouwtjes de naam G. pallidus te vervangen door diens synoniem G. formicicolus (Richards, 1939). De donkere (Zuid-Europese) dieren bleven G. pallidus heten. Het onderscheid tussen de vrouwtjes van beide soorten is in feite op niet veel meer gebaseerd dan op dit kleurverschil. De genitaliƫn van de mannetjes zijn beter uit elkaar te houden, al tonen de parameren van het mannetje dat toegeschreven wordt aan G. pallidus verdacht grote overeenkomst met die van Echthrodelphax.

Bron

Auteur(s)

Rond, J. de

Publicatie