Overslaan en naar de inhoud gaan

Chrysis bicolor

Foto: Jan Slaats

Indeling

Chrysididae [familie]
Chrysis [genus] (32/30)
bicolor [soort]

Indeling

Chrysididae [familie]
Chrysis [genus] (32/30)
bicolor [soort]

Kleine, slanke goudwesp met door elkaar vloeiende kleuring van blauw, groen, rood en goud op bovenkant van lichaam. Achterrand van derde rugplaat zonder spitse tanden maar wel enigzins gelobd. Lengte mannetje en vrouwtje 5-8 mm. De sexen verschillen door het voorhoofdsgroefje, dat bij mannetjes smal, mat en sterk behaard en bij vrouwtjes breed, glimmend en duidelijk minder behaard is. Een verwante soort die in België maar niet in Nederland is aangetroffen is C. germari Wesmael, 1839.

Maakt deel uit van de C. succincta-groep. In oude literatuur aangeduid als C. succincta. De echte C. succincta Linnaeus, 1767 bleek echter een oostelijke soort die in Nederland nog niet is aangetroffen.

Leclercq (1988) synonimiseerde Chrysis helleni Linsenmaier, 1959 met C. illigeri Wesmael, 1839. Vervolgens synonimiseerde Kunz (1994) C. helleni met C. bicolor en impliciet dus ook met C. illigeri. Veel auteurs, waaronder Linsenmaier (1997a) en Niehuis (1995, 1998a), blijven C. bicolor en C. illigeri echter als aparte soorten zien, onder andere omdat er aanwijzingen zijn dat ze op verschillende gastheren parasiteren. Het recente Nederlandse materiaal is grotendeels op naam gebracht met Kunz (1994), die, evenals Benno (1950), slechts één soort onderscheidt. Beide taxa zijn echter uit ons land gemeld en het is dan ook gewenst om het collectiemateriaal opnieuw te determineren met Morgan (1984) of Linsenmaier (1997a). Waarschijnlijk behoort de meerderheid tot C. illigeri en een klein deel tot de echte C. bicolor. Voorlopig kiezen we voor een brede soortopvatting onder C. bicolor

Bron

Auteur(s)

Lefeber, V., Rond, J. de, Peeters, Th.M.J.

Publicatie