Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote wantsendoder Astata boops

Foto: Dick Belgers

Indeling

Crabronidae [familie]
Astata [genus] (2/2)
boops [soort]

Indeling

Crabronidae [familie]
Astata [genus] (2/2)
boops [soort]

Vliegtijd van half mei tot half september. Nest in zuid-gerichte wandjes op zandige terreinen. Nestgang 10 cm lang; één tot drie cellen als verwijdingen in gang aangelegd. Prooi zijn nymfen van schildwantsen (Pentatomidae). Vaak wordt eerst een aantal prooien tijdelijk in de gang opgeslagen alvorens de nestcellen worden gevuld. Afhankelijk van prooigrootte bevat een cel twee tot 15 wantsen (Adlerz 1903, 1906, Oehlke 1970). Wordt geparasiteerd door goudwesp Hedy­chridium roseum (Benno 1950, Lomholdt 1976). 

Bron

Auteur(s)

Lefeber, V., Klein, W.F.

Publicatie