Overslaan en naar de inhoud gaan

Oranje steppevlinder Arethusana arethusa

Indeling

Satyrinae [subfamilie]
Arethusana [genus] (1/0)
arethusa [soort]

Indeling

Satyrinae [subfamilie]
Arethusana [genus] (1/0)
arethusa [soort]

De oranje steppevlinder komt voor in twee gebieden in Europa: in het oosten en in het westen. De oostelijke verspreiding betreft Zuidoost-Europa, zoals de Balkan, Griekenland en Turkije. Het westelijke deel omvat grote delen van Spanje en Frankrijk. De soort is uit België en veel plaatsen in Noord-Frankrijk verdwenen. De dichtstbijzijnde vliegplaatsen liggen nu langs de Maas in Noord-Frankrijk. (Bink 1992).

De waardplanten zijn verschillende grassen. De soort leeft in zandige, open graslanden die 's zomers vaak geheel verdorren. Hij vliegt in één generatie tussen eind juli en begin september. In de literatuur wordt hij honkvast genoemd. (Bink 1992).

De oranje steppevlinder is een dwaalgast die eenmaal is waargenomen: één mannetje op de Mameliserberg (nabij Vijlen, li, dicht bij de Duitse grens), eind juli 1927. (Bentinck, 1929).

Bron

Auteur(s)

Wynhoff, I., Swaay, C. van, Groenendijk, D., Bosveld, M., Bos, F.

Publicatie