Overslaan en naar de inhoud gaan

Woudparelmoervlinder Melitaea diamina

Foto: Ab H. Baas

Indeling

Melitaeinae [subfamilie]
Melitaea [genus] (5/3)
diamina [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieAtlas van de Nederlandse dagvlinders
ExpertSwaay, C. van (De Vlinderstichting)

 

statusInheems (1a)
habitatland
referentieTax 1989
expertChris van Swaay (De Vlinderstichting)
status sinds 1982Nog te bepalen
opmerkingVroeger standvlinder, nu verdwenen. De laatste waarneming uit 1960.
status rode lijstverdwenen uit Nederland / disappeared

 

 

Mobiliteit, verspreiding en trend

De woudparelmoervlinder is een honkvaste vlinder die laag boven de grond en met veel pauzes vliegt. Er is zelfs geen enkele melding van zwervende vlinders en hij is de zwakste vlieger onder de parelmoervlinders. (Maes & Van Dyck 1999).

De woudparelmoervlinder wordt verspreid van het noordelijk deel van het Iberisch schiereiland tot de Oeral gevonden. Daarnaast liggen er een aantal vlieg-plaatsen in Scandinavië. In Nederland was de soort aan het begin van de twintigste eeuw een vrij zeldzame standvlinder. Hij vloog toen vooral in de Brabantse beekdalen, maar de soort is ook gevonden in de Achterhoek, Twente en Limburg. Heel geleidelijk verdwenen de populaties en nam het verspreidingsgebied af, totdat er in de jaren vijftig nog maar twee populaties over waren: één in de omgeving van Best bij Eindhoven (nb) en één bij Mariahoop (li). Bij de populatie van Best zijn in 1960 verspreid over drie dagen nog 19 exemplaren waargenomen, de populatie van Mariahoop verdween in dezelfde periode. De dichtstbijzijnde populaties leven in de Eifel en de Ardennen. (Van Swaay 1995, van der Ploeg 2004).

Bron

Auteur(s)

Wynhoff, I., Swaay, C. van, Groenendijk, D., Bosveld, M., Bos, F.

Publicatie