Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweekleurige parelmoervlinder Melitaea didyma

Foto: Tjitske Lubach

Indeling

Melitaeinae [subfamilie]
Melitaea [genus] (5/3)
didyma [soort]

Indeling

Melitaeinae [subfamilie]
Melitaea [genus] (5/3)
didyma [soort]

De tweekleurige parelmoervlinder wordt gevonden in Zuid- en Midden-Europa, waar hij op veel plaatsen algemeen is. De dichtstbijzijnde populaties vliegen in het Duitse Rijndal, Baden-Württemberg en Noord-Frankrijk.

De waardplanten zijn vooral weegbree Plantago sp. en vlasbekje Linaria vulgaris. De soort leeft in droge graslanden en ruigten. Hij vliegt aan de noordzijde van zijn verspreidingsgebied in één generatie tussen eind juni en eind augustus en overwintert als halfvolgroeide rups in rupsennesten. In Zuid-Europa vliegt hij in twee of drie generaties tussen midden april en september. Hij is vrij honkvast, maar toch tweemaal (in 1866 en 1986) in Groot-Brittannië gevonden. (Bink 1992, Tolman & Lewington 1999).

De tweekleurige parelmoervlinder is in totaal vijfmaal in Nederland waargenomen: Baarlo (li, vrouwtje, juli 1935), Baarlo (li, mannetje, augustus 1935), Havelte (dr, 28 juni 1958), Dorst (nb, 7 juni 1965) en Steenwijk (ov, 27 juli 1977). Een exemplaar bij Borculo (ge) in 2001 is zeer waarschijnlijk meegekomen met plantmateriaal voor een tuin, wordt beschouwd als een adventief en is niet op de Nederlandse lijst opgenomen. Ook de waarneming van Dorst is (te) vroeg en ook deze vlinder is wellicht als rups meegenomen met plantmateriaal.

Bron

Auteur(s)

Wynhoff, I., Groenendijk, D., Swaay, C. van, Bosveld, M., Bos, F.

Publicatie