Overslaan en naar de inhoud gaan

Morgenrood Lycaena virgaureae

Foto: Tim Faasen

Indeling

Lycaeninae [subfamilie]
Lycaena [genus] (5/4)
virgaureae [soort]

Indeling

Lycaeninae [subfamilie]
Lycaena [genus] (5/4)
virgaureae [soort]

Het morgenrood heeft een versnipperd areaal in Noord- en Centraal-Europa. De dichtstbijzijnde populaties bevinden zich in de Eifel en bij Hannover.

Waardplanten zijn verschillende soorten zuring, meestal veldzuring Rumex acetosa. De soort leeft in kruidenrijke, vrij vochtige graslanden, vaak in de buurt van bos. De vlinder vliegt in één generatie tussen eind juni en eind augustus en overwintert als eitje. Hij is vrij honkvast. (Bink 1992).

Het morgenrood is een dwaalgast die in totaal zeven maal is waargenomen. Van drie oude waarnemingen is de vindplaats onbekend. De overige vier waarnemingen zijn: Haarlem (nh, 1850-1860), IJsselmonde (zh, 1850-1860) en de Mookerhei (li, vrouwtje, 1894). Spectaculair was de vondst van een afgevlogen vrouwtje in een tuin in Koningsbosch (Midden-Limburg) op 17 augustus 2003. De vondst in IJsselmonde had overigens nog een klein staartje. Naar aanleiding van de ontdekking van de grote vuurvlinder kreeg Bentinck in 1915 een brief van een waarnemer die in 1904 of '05 bij IJsselmonde een vuurvlinder met 'ook' geheel rode vleugels had gezien. Aangezien de grote vuurvlinder daar niet voorkomt en het morgenrood de enig andere vuurvlinder is met een soortgelijk uiterlijk, zou het kunnen zijn dat de soort daar enige tijd heeft geleefd. (Bentinck 1925).

Bron

Auteur(s)

Wynhoff, I., Swaay, C. van, Groenendijk, D., Bosveld, M., Bos, F.

Publicatie