Overslaan en naar de inhoud gaan

Vals heideblauwtje Plebejus idas

Indeling

Polyommatinae [subfamilie]
Plebejus [genus] (2/2)
idas [soort]

Levenscyclus en gedrag

De waardplant van het vals heideblauwtje was in Nederland struikhei. Uit het buitenland zijn ook andere waardplanten bekend zoals bosbes, rolklaver, brem en heidebrem; mogelijk zijn deze ook in Nederland gebruikt. De eitjes worden vlak boven de grond afgezet op de uiteinden van kleine en geïsoleerd staande planten, waar ze overwinteren. De rupsen voeden zich in het voorjaar met de groeipunten. Zowel de rups als de pop worden veelvuldig bezocht door mieren, met name door de zwarte wegmier Lasius niger (zie ook het heideblauwtje). (Maes & Van Dyck 1999).

De dichtheid op de vliegplaatsen is doorgaans vrij hoog, circa 64 individuen per ha. In Scandinavië blijkt het vals heideblauwtje een van de meest frequente bloembezoekers te zijn. De mannetjes zoeken naar vrouwtjes door patrouillevluchten te houden. (Tax 1989, Bink 1992).

Vliegtijd en overwintering

Het vals heideblauwtje vliegt in één generatie tussen 1 juli en 31 juli. In Zuid-Europa vliegt deze soort in twee generaties. Opmerkelijk is dat bijna de helft van de Nederlandse waarnemingen (met een datum) uit de periode tussen 11 juli en 15 juli komt. De uiterste vliegdata zijn 12 juni en 17 augustus. De soort overwintert als eitje.

Bron

Auteur(s)

Wynhoff, I., Groenendijk, D., Swaay, C. van, Bosveld, M., Bos, F.

Publicatie