Overslaan en naar de inhoud gaan

Geraniumblauwtje Cacyreus marshalli

Indeling

Polyommatinae [subfamilie]
Cacyreus [genus] (1/0)
marshalli [soort]

Het geraniumblauwtje komt oorspronkelijk in Zuid-Afrika voor. In 1990 is hij voor het eerst in Europa op Mallorca gezien. Waarschijnlijk is hij meegekomen met plantmateriaal van Pelargonium, waarvan grote plantages op dit eiland liggen. Van daaruit verspreidde de soort zich snel over Europa. Nu is het al een algemene standvlinder in grote delen van Zuid-Europa. In 1991 is een vlinder in Brussel gezien. In meer noordelijke delen van Europa kan de soort de winters niet overleven. Waarnemingen hier hebben dan ook betrekking op geïmporteerde individuen, rupsen die de winter hebben overleefd doordat ze met de geraniums naar binnen zijn gehaald of vlinders die vanuit Zuid- en Midden-Europa hierheen zijn gevlogen. (Tolman & Lewington 1999).

De waardplant is de rode hanggeranium of Pelargonium, soms ook (wilde) ooivaarsbekachtigen Geraniaceae zoals reigersbek Erodium sp. of ooievaarsbek Geranium sp. De vlinder veroorzaakt aanzienlijke schade bij de teelt van Pelargonium in Zuid-Europa. De eitjes worden afgezet nabij de bloemknop. De rups leeft aanvankelijk aan de binnenzijde van de knop of als mineerder in het blad, daarna in de stengel van de plant. Zijn aanwezigheid wordt verraden door de rode uitwerpselen op stengels en bladeren. Hij verpopt zich nabij de onderste bladeren van de waardplant. (Veling 1997b, Gibson 2001).

In 1999 werd het eerste geraniumblauwtje voor Nederland in Zeeuws-Vlaanderen (ze) gevonden. In juli 2003 werd hij in Beek (li) aangetroffen in een tuin. De soort plantte zich hier voort en heeft drie generaties gehad. In totaal zijn vele tientallen vlinders gezien maar de soort heeft de winter er niet overleefd. In augustus van datzelfde jaar werd ook in Heesch (nb) een vrouwtje aangetroffen. Deze heeft eitjes afgezet en ook hier zijn nakomelingen uitgekomen, die zich verder niet meer voortplantten. In 2004 is de vlinder niet in Nederland gezien, maar wel in 2005: 9 augustus in Vlaardingen (zh) en 28 augustus in Zwolle (ov).

Bron

Auteur(s)

Wynhoff, I., Swaay, C. van, Groenendijk, D., Bosveld, M., Bos, F.

Publicatie