Overslaan en naar de inhoud gaan

Kaasjeskruiddikkopje Carcharodus alceae

Foto: Paul Kersten

Indeling

Pyrginae [subfamilie]
Carcharodus [genus] (1/0)
alceae [soort]

Voorkomen

StatusIncidenteel/Periodiek. Minder dan 10 jaar achtereen voortplanting en toevallige gasten. (1b)
Habitatland
ReferentieAtlas van de Nederlandse dagvlinders
ExpertSwaay, C. van (De Vlinderstichting)

 

Mobiliteit, verspreiding en trend

Het kaasjeskruiddikkopje is een zeer mobiele vlinder die veel zwerft en daardoor op onverwachte plaatsen aangetroffen kan worden. Vooral in jaren met warme zomers trekken veel vlinders.

Hij komt voor in grote delen van Zuid- en Midden-Europa. In Nederland was het tot 1950 een vrij zeldzame onregelmatige standvlinder die vooral in Zeeland, Limburg en Gelder-land werd gevonden. Er zijn tot die tijd relatief veel waarnemingen van rupsen en poppen. Meer dan 10 exemplaren zijn waargenomen tussen 1900 en 1902 bij Stavenisse (ze) en in 1950 bij Stein (li). Vooral in Zuid-Limburg werd de soort geregeld gezien en plantte hij er zich soms enkele jaren achtereen voort. Verder is hij hier en daar verspreid in het land waargenomen, vermoedelijk als zwerver. De laatste Nederlandse waarneming betreft een mannetje op 14 mei 1953 bij Stein. De afwezigheid sindsdien is merkwaardig, maar kan verklaard worden doordat de soort in de omringende landen (België, Duitsland) is achteruitgegaan. (Geraedts 1986, Tax 1989).

Toekomst

Aangezien het kaasjeskruiddikkopje in Noordwest-Europa achteruitgaat, wordt de kans op hervestiging steeds kleiner, maar nog steeds is het mogelijk een zwervend exemplaar te vinden.

Bron

Auteur(s)

Wynhoff, I., Groenendijk, D., Swaay, C. van, Bosveld, M., Bos, F.

Publicatie