Overslaan en naar de inhoud gaan

Oranje luzernevlinder Colias croceus

Foto: Jan Jongen

Indeling

Coliadinae [subfamilie]
Colias [genus] (5/0)
croceus [soort]

Voorkomen

StatusIncidenteel/Periodiek. Minder dan 10 jaar achtereen voortplanting en toevallige gasten. (1b)
Habitatland
ReferentieVeldgids dagvlinders [2e druk]
ExpertSwaay, C. van (De Vlinderstichting)

 

Verspreiding

De oranje luzernevlinder is een Midden- en Zuid-Europese soort die voorkomt van Portugal tot Noord-Afrika en Klein-Azië. In Nederland wordt hij het meest in het zuiden en in de kustprovincies waargenomen. Dit is bij de gele luzernevlinder anders, waarschijnlijk doordat gele luzernevlinders een meer zuidoostelijke oorsprong hebben, terwijl oranje luzernevlinders vooral uit het zuiden komen. De oranje luzernevlinder is het ene jaar talrijker dan het andere, maar wordt ieder jaar wel gezien. Met name in de jaren veertig, vijftig en zestig van de vorige eeuw waren er zomers met grote invasies van deze vlinder. Voorbeelden van zulke jaren zijn 1947 met 4000 gemelde exemplaren, 1958 met 2000 en 1967 met 3000 exemplaren. (Lempke 1972)

Al deze waarnemingen staan slechts gedeeltelijk op de kaart; een deel van de oude gegevens van het trekvlinderonderzoek zijn helaas verdwenen. Tegenwoordig is de oranje luzernevlinder een vrij schaarse trekvlinder. Sinds de jaren zestig zijn de jaarlijkse aantallen gemiddeld duidelijk afgenomen. Recente goede jaren waren 1998, 2000 en 2003 met respectievelijk 2200, 1700 en 4000 gemelde exemplaren.

Toekomst

Het voorkomen van de oranje luzernevlinder in Nederland is afhankelijk van het voortplantingssucces, de weersomstan-digheden tijdens de trek en de aanwezigheid van voldoende ge-schikt leefgebied in Zuid-Europa. Het voorkomen zal daar-om altijd fluctuaties vertonen. Door de opwarming van het klimaat kan de overwinteringsgrens naar het noorden opschuiven, maar door het verdwijnen van (kleinschalige) luzerneakkertjes zal - ook in andere delen van Europa - het aantal vlinders naar verwachting afnemen.

Bron

Auteur(s)

Wynhoff, I., Swaay, C. van, Groenendijk, D., Bosveld, M., Bos, F.

Publicatie