Voorkomen
Status | Oorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a) |
Habitat | land zoet |
Referentie | Basisrapport Rode Lijst Libellen 2011 volgens Nederlandse en IUCN-criteria |
Expert | Kalkman, V.J. (EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden) |
Trend
Trend gehele periode: Matige afnameTrend laatste 10 jaar: Matige afname
Bron: Vlinderstichting, CBS (via Netwerk Ecologische Monitoring)
Areaal
Het areaal strekt zich uit van Noordwest-Europa tot in Noord-Afrika en oostelijk via de Kaukasus tot in China en Japan. Noordelijk van Nederland komt de soort weinig voor. In Groot-Brittannië plant A.mixta zich alleen in het zuidoosten voort, maar de laatste jaren breidt de soort zich noordwaarts uit. De paardenbijter is in de meeste Europese landen een algemene verschijning, hoewel vaak onduidelijk is welk deel van de waarnemingen betrekking heeft op migranten. In Frankrijk, Duitsland, België, Luxemburg en Zwitserland komt de soort vooral voor in het laagland en ontbreekt of is zeldzaam in hoger gelegen (berg)gebieden.
Verspreiding in Nederland
De paardenbijter is vrijwel homogeen over heel Nederland verspreid. Aantallen en verspreiding variëren niet opvallend in de tijd. Voortplanting (larven, larvenhuidjes) en voortplantingsactiviteit (tandems, eiafzet) is aangetoond in alle provincies, ook op de Waddeneilanden. Vergeleken met andere glazenmakers is het aantal meldingen van voortplanting echter gering. Er zijn aanwijzingen dat een (groot) deel van de Nederlandse waarnemingen berust op zwervers uit andere delen van Europa, vooral in augustus en september (zie kader).
Vanwege het kleine postuur wordt de glassnijder (Brachy-tronpratense) regelmatig voor de paardenbijter aangezien. Hun vliegtijden overlappen echter nauwelijks. In het databestand zijn waarnemingen van heel vroege paardenbijters en heel late glassnijders niet opgenomen, omdat deze vrijwel zeker waarnemingen van de andere soort betreffen. Dit heeft het verspreidingsbeeld van de paardenbijter echter niet beïnvloed. Verwarring met andere glazenmakers komt weinig voor.
Bron
Auteur(s)
Dingemanse, N.
Publicatie
- Nederlandse Vereniging voor Libellenstudie 2002. De Nederlandse libellen (Odonata). Nederlandse Fauna 4: 1-440. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.