Overslaan en naar de inhoud gaan

Bandheidelibel Sympetrum pedemontanum

Foto: Marianne Vos-Jaspers

Indeling

Libellulidae [familie]
Sympetrum [genus] (9/8)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland zoet
ReferentieBasisrapport Rode Lijst Libellen 2011 volgens Nederlandse en IUCN-criteria
ExpertKalkman, V.J. (EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden)

 

Areaal

Het areaal omvat Midden-Europa, Zuid-Siberië en geheel gematigd Azië tot en met Japan. In Europa komt de bandheidelibel vooral voor in het gebied van de Alpen, via de Balkan tot in Rusland. Verspreide populaties bestaan in Spanje, Frankrijk, Duitsland en België. In de periode 1950-1980 heeft de soort zich vanaf de Pools-Duitse grens westwaarts uitgebreid en hij komt nu in geheel oostelijk Duitsland voor. In 1995 werd in Groot-Brittannië de eerste bandheidelibel gezien (Jones 1996). In Frankrijk komt de soort zeer verbrokkeld in het oosten voor. Het zwaartepunt van de Belgische verspreiding ligt op de grens van de provincies Antwerpen en Limburg, vlak over de Nederlandse grens. Daarnaast zijn er nog enkele vondsten bekend uit zuidelijk Wallonië. De dichtstbijzijnde bestendige Duitse populatie ligt op de Lüneburger Heide. Uit Luxemburg is hij verdwenen.

Verspreiding in Nederland

In 1981 werden voor het eerst in Nederland enkele exemplaren gezien bij de Reuselsche Moeren, in 1982 ook in Luijksgestel, bij de Strijper Aa en bij Belfeld (Van Delft 1998, Huijs en Peters 1984, Wasscher 1994a). In de jaren daarna werd de soort op verschillende plaatsen in Noord-Brabant en Limburg gevonden. In de jaren ‘90 nam het aantal waarnemingen sterk toe en werden ook grotere aantallen gezien. Vanaf 1995 werden ook ten noorden van de Grote Rivieren zwervende individuen gezien. Incidentele waarnemingen zijn nu bekend uit Gelderland, Overijssel, Drenthe, Zeeland en Groningen (1998, niet op kaart) (pers. med. L. Luijten & M. Hospers). In 2000 werd een grote populatie ontdekt langs de Soetstwetering ten westen van Holten. In 2001 werd de bandheidelibel over een groot deel van Salland ten oosten van Deventer op zwakstromende weteringen gevonden (pers. med. V. Mensing).

Voortplanting is vastgesteld, dan wel zeer waarschijnlijk, bij het vloeiweidencomplex de Pelterheggen (De Plateaux), bij het heringerichte deel van Tongelreep boven de Achelse Kluis (Kalkman 1998), bij een spoorsloot bij Weert, bij een sloot in Budel-Dorplein en bij weteringen in Salland (Van Delft 1998, De Groot 1997d, pers. med. F. Raemakers).

Aangezien S.pedemontanum een onmiskenbare soort is, zal het verspreidingsbeeld nagenoeg compleet zijn. Omdat de soort zich ook in onooglijke sloten kan voortplanten, zouden echter populaties gemist kunnen zijn.

Bron

Auteur(s)

Delft, J.J.C.W. van, Lam, E.

Publicatie