Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Zwervende pantserjuffer Lestes barbarus

Foto: Kees Venneker

Indeling

Lestidae [familie]
Lestes [genus] (4/4)
barbarus [soort]

Indeling

Lestidae [familie]
Lestes [genus] (4/4)
barbarus [soort]

Deze forse pantserjuffer heeft een kenmerkend tweekleurig pterostigma. De Europese verspreiding ligt vooral rond de Middellandse Zee, vanwaar de soort in bepaalde jaren noordwaarts migreert. In deze invasiejaren was de zwervende pantserjuffer in heel Nederland te vinden. In tussenliggende jaren ontbraken waarnemingen. Sinds de laaste invasie (1994) weet de soort zich echter goed te handhaven. Hij is meestal te vinden bij voedselarme vennen en duinplassen die in de zomer gedeeltelijk uitdrogen.

Bron

Auteur(s)

Ketelaar, R.

Publicatie