Overslaan en naar de inhoud gaan

Kalkdoorntje Tetrix tenuicornis

Foto: Sandra Lamberts

Indeling

Tetrigidae [familie]
Tetrix [genus] (5/5)

Cyclus

De cyclus is waarschijnlijk eenjarig, waarbij nymfen en moge­lijk ook imago’s overwinteren. In Nederland worden vroeg in het jaar (maart) echter alleen grote nymfen gevonden. De eieren worden in mei in de bodem gelegd, maar aangezien ook later in het jaar nog imago’s gevonden worden, mogelijk ook nog in het najaar. Het aantal nymfale stadia is niet bekend (Poras 1979, Hd).

Imago’s worden in Nederland vooral gevonden van eind april tot eind augustus.

Voedsel

Ttenuicornis is herbivoor. De imago’s voeden zich met mos­sen, maar in gevangenschap wordt ook gras en wortel van wilde peen gegeten (Jacobs 1953, Harz 1957a).

Vlieg- en verbreidingsvermogen

Ttenuicornis kan door de gereduceerde achtervleugels niet vliegen. Mogelijk dat de langdoornige vorm wel kan vliegen, maar deze is zo zeldzaam dat de bijdrage aan de kolonisatie van nieuwe gebieden waarschijnlijk gering is.

Begeleidende soorten

Ttenuicornis komt in Nederland vaak samen voor met onder andere: Pholidoptera griseoapteraChorthippus biguttulusCparallelusCbrunneus en Tsubulata.

Zang

Ttenuicornis maakt geen geluid. Bij het baltsgedrag komen vleugelslagen en pootbewegingen voor, zonder dat geluid geproduceerd wordt (Faber 1953, Jacobs 1953).

Bron

Auteur(s)

Wingerden, W.K.R.E. van, Willemse, L.P.M., Odé, B., Nieukerken, E.J. van, Kleukers, R.M.J.C.

Publicatie