Overslaan en naar de inhoud gaan

Kalkdoorntje Tetrix tenuicornis

Foto: Sandra Lamberts

Indeling

Tetrigidae [familie]
Tetrix [genus] (5/5)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieDe Nederlandse sprinkhanen en krekels (Orthoptera)
ExpertKleukers, R.M.J.C. (EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden)

Areaal

T. tenuicornis heeft een groot verspreidingsgebied van West-Europa tot voorbij de Kaukasus, mogelijk tot in China. In Europa komt de soort voor tussen 40° en 65° noorderbreedte. Het voorkomen in Frankrijk, de Balkan en Turkije is onvoldoende bekend. In de aangrenzende Duitse deelstaten komt T. tenuicornis voornamelijk voor in het bergland in het oosten en zuiden en in het Rijndal, met enkele verspreide vondsten elders. De soort is verbreid in Midden- en Hoog-België.

Voorkomen in Nederland

Voor 1980

T. tenuicornis werd vroeger meestal met T. undulata gemengd onder de naam T. bipunctata. Pas C. Willemse (1939) onderscheidde de drie soorten. Vroeger was T. te­nui­cor­nis vrijwel alleen bekend van Zuid-Limburg. Verder werd de soort aangetroffen op enkele plekken langs de Maas, Waal en Nederrijn. Daarbuiten werd in 1943 één exemplaar gevonden bij Groot-Eiland in Zeeuws-Vlaan­deren (RMNH).

Vanaf 1980

Ook nu komt T. tenuicornis het meest voor in Zuid-Limburg. Daarbuiten zijn alleen vindplaatsen bekend van het ri­vierengebied. De meest westelijke populaties bevinden zich bij Sterkenburg in Utrecht en Zaltbommel en Culemborg in Gelderland. In tegenstelling tot de schijnbaar sta­biele situatie in Nederland, is de soort in Midden-België achteruitgegaan (HD). De langdoornige vorm is slechts eenmaal gevonden in Nederland (1/, St. Pietersberg, FS8530, 1.iv.1993, BVA, RMNH).

Het gepresenteerde verspreidingskaartje is vanwege de moei­lijke inventarisatie waarschijnlijk nog niet volledig. Vooral in het rivierengebied zullen nog wel meer populaties te ontdekken zijn.

Update (10-8-2015) Het kalkdoorntje is recent op veel meer plekken gevonden in het rivierengebied. De soort heeft zich hier waarschijnlijk uitgebreid (Bakker et al. 2015).

Bron

Auteur(s)

Wingerden, W.K.R.E. van, Willemse, L.P.M., Odé, B., Nieukerken, E.J. van, Kleukers, R.M.J.C.

Publicatie