Leptophyes albovittata is een vrij kleine sabelsprinkhaan, met een groenbruine kleur. De voorvleugels zijn gereduceerd tot kleine schubjes. Bij het vrouwtje steken ze maar net onder het halsschild uit. Het gehoororgaan aan de basis van de voorscheen is ovaal. De verschillen met de verwante L. punctatissima worden op blz. 129 besproken. Er is weinig informatie over de cyclus beschikbaar. De soort leeft in de boom- en struiklaag en de eieren worden in boomschors en plantestengels afgezet. Het voedsel bestaat uit allerlei kruiden (Detzel 1991).
De roepzang lijkt erg op de vrijwel onhoorbaar tikkende roepzang van L. punctatissima, maar het tempo is bij gelijke temperatuur steeds wat lager (iedere 6-10 s een tik). Bovendien bestaat iedere tik uit 5-15 pulsen. In het frequentiespectrum is een piek rond 50 kHz aanwezig. Bij rivaliteit kunnen de tikjes sneller worden voortgebracht (Faber 1953, Heller 1988).
Update (10-8-2015) In 2011 werd een, ongetwijfeld versleept, exemplaar aangetroffen in Assen (Bakker et al. 2015).
Bron
Auteur(s)
Wingerden, W.K.R.E. van, Willemse, L.P.M., Odé, B., Nieukerken, E.J. van, Kleukers, R.M.J.C.
Publicatie
- Kleukers, R.M.J.C., E.J. van Nieukerken, B. Odé, L.P.M. Willemse & W.K.R.E. van Wingerden 1997. De sprinkhanen en krekels van Nederland (Orthoptera). Nederlandse Fauna 1: 1-415. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij, uropean Invertebrate Survey - Nederland.