Voorkomen
Status | Oorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a) |
Habitat | land |
Referentie | De Nederlandse sprinkhanen en krekels (Orthoptera) |
Expert | Kleukers, R.M.J.C. (EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden) |
Areaal
D. verrucivorus heeft een groot verspreidingsgebied van West-Europa tot voorbij de Oeral, tot in Kazachstan. In Europa komt de soort voor tussen 35° en 65° noorderbreedte. In Noordwest-Europa is de soort op veel plaatsen uitgestorven. De wrattenbijter verdween al uit Vlaanderen en grote delen van Wallonië, waar nog slechts vier tot zes populaties in het uiterste zuidoosten standhouden. In Engeland resteren nog vier populaties en in Duitsland verdwenen veel vindplaatsen. Vlakbij ons land zijn echter nog steeds populaties in de Eifel te vinden; in Niedersachsen komt hij alleen in het oosten voor. Ook in Denemarken lijkt de soort achteruit te gaan, hoewel hij plaatselijk in de duinen van Jutland nog talrijk is (Grein 1990, Gosseries & Jacob 1995, Holst 1986, Marshall & Haes 1988, Volpers Et Al. 1994, Evn).
Voorkomen in Nederland
Voor 1980
D. verrucivorus werd al in de eerste Nederlandse Orthoptera-lijst genoemd (Bennet & Van Olivier 1825). Het zwaartepunt van de verspreiding lag vroeger in het Gooi en de Veluwe. Daarnaast werd de soort o.a. aangetroffen in de duinen, Drenthe, de Achterhoek en Noord- en Midden-Limburg. Sinds het begin van deze eeuw is D. verrucivorus dramatisch achteruitgegaan. De laatste vondsten uit de duinen dateren van het begin van deze eeuw. In Drenthe, langs de zuidrand van de Utrechtse heuvelrug, op de noordelijke Veluwe en in de omgeving van Wageningen heeft de soort nog tot in de jaren vijftig standgehouden. Tienstra (1992b) beschrijft de achteruitgang van de soort in het Gooi.
Vanaf 1980
Na 1980 is D. verrucivorus nog slechts op vier plaatsen aangetroffen. In het Gooi werden in 1989 de laatste exemplaren gezien op de Blaricummerheide (Tienstra 1992b). De populatie in de Hatertse en Overasseltse vennen werd in 1985 ontdekt (Hermes & Fliervoet 1987) en leek te floreren in 1987. Sindsdien werden echter steeds slechts enkele individuen per jaar gezien. In het Nationale Park De Hoge Veluwe zijn een beperkt aantal kleine populaties aanwezig. De grootste Nederlandse populatie bevindt zich op het noordelijk talud van het Drongelens Kanaal tussen Waalwijk en ’s-Hertogenbosch. In 1972 werd de soort hier in aantal waargenomen (AM) en bij een inventarisatie van insekten ten behoeve van een beheersplan voor de kanaaldijk werd ontdekt dat hier nog een relatief grote populatie voorkomt (Musters 1992). Het grootste aantal dieren dat hier op één dag gezien werd bedraagt 35. Gezien de gestage achteruitgang in deze eeuw is de kans groot dat D. verrucivorus binnen niet al te lange tijd in Nederland zal uitsterven. Omdat D. verrucivorus makkelijk te inventariseren is, is het verspreidingsbeeld waarschijnlijk vrij volledig. Desalniettemin is het mogelijk dat nog kleine populaties onontdekt zijn gebleven, bijvoorbeeldin militaire oefenterreinen en wildrustgebieden op de Veluwe.
Update (10-8-2015) Recentelijk is de wrattenbijter alleen nog waargenomen bij Nijmegen. De laatste waarneming van het Drongelens Kanaal is van 1998 en van de Hoge Veluwe van 2012 (Bakker et al. 2015).
Achteruitgang
Van de factoren die een rol spelen bij de gecon sta teerde achteruitgang van D. verrucivorus in Nederland en in andere delen van Midden- en West-Europa is de afname van het areaal heide en droog schraal gras land wel het belangrijkste. Daarnaast is echter ook de kwaliteit van deze vegetaties afgenomen. Het microklimaat is min der gunstig geworden door vergrassing en de sterke ontwikkeling van een strooisel- en mos laag, waarbij boven dien de variatie in de vegeta tie structuur is afgenomen. Ook lijkt de soort gevoelig voor lage grondwaterstanden en verzuurde omstandigheden.
Bron
Auteur(s)
Kleukers, R.M.J.C., Nieukerken, E.J. van, Odé, B., Willemse, L.P.M., Wingerden, W.K.R.E. van
Publicatie
- Kleukers, R.M.J.C., E.J. van Nieukerken, B. Odé, L.P.M. Willemse & W.K.R.E. van Wingerden 1997. De sprinkhanen en krekels van Nederland (Orthoptera). Nederlandse Fauna 1: 1-415. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij, uropean Invertebrate Survey - Nederland.