Overslaan en naar de inhoud gaan

Bramensprinkhaan Pholidoptera griseoaptera

Foto: Hannco Bakker

Indeling

Tettigoniidae [familie]
Pholidoptera [genus] (1/1)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieDe Nederlandse sprinkhanen en krekels (Orthoptera)
ExpertKleukers, R.M.J.C. (EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden)

Areaal

P. griseoaptera heeft een vrij groot verspreidings­gebied dat reikt van West-Europa tot aan de Oeral. In Europa komt de soort voor tussen 40° en 60° noorderbreedte. In Nieder­sachs­en en Nord­rhein-Westfalen is de soort algemeen, maar ont­breekt in veel gebieden langs de grens. Hij komt daar alleen vlakbij Twente, in het Ems­dal oostelijk van Em­men, ten oos­ten van Nij­megen en gren­zend aan Midden- en Zuid-Lim­burg voor. In België ontbreekt de bramesprinkhaan in de Kem­­pen en het grootste deel van zandig Vlaan­deren en de Ardennen.

Voorkomen in Nederland

Voor 1980

P. griseoaptera werd voor het eerst voor Neder­land gemeld door Mac Gillavry (1912). Het be­trof hier een populatie die door C. Willemse bij Well (Limburg) werd ontdekt. De soort werd vroeger verspreid aangetroffen op de Veluwe en langs de rivieren en zeer lokaal in de Achter­hoek en Twente. In Zuid-Limburg werd de soort in een groot aantal atlasblokken gevonden.

Vanaf 1980

De bramesprink­haan blijkt in Nederland een beperkte verspreiding te hebben, hoewel de recente inventarisa­ties veel nieuwe vindplaatsen aan het licht brachten. In Zuid-Limburg is P. griseoapte­ra alge­meen, evenals langs de grote rivieren (Maas, Waal, Neder-Rijn en IJssel) en op de Veluwe. Buiten deze gebieden komt de bra­mesprinkhaan alleen plaat­selijk voor in de Ach­terhoek en Twente, vooral langs de Duit­se grens. De meest westelijke vindplaats is de west­rand van het Hellegatsplein (Haringvliet) (Km) en de meest noorde­lij­ke is Vollenhove in Noordwest-Overijssel (BA). Het lijkt er op dat de soort zich recent in het rivieren­gebied heeft uitgebreid. Omdat de soort makkelijk te inventariseren is, is het ge­pre­senteerde verspreidingsbeeld waar­schijn­lijk vrij compleet.

Update (10-8-2015) Recentelijk heeft de bramesprinkhaan zich uitgebreid in het rivierengebied (Bakker et al. 2015). 

Bron

Auteur(s)

Wingerden, W.K.R.E. van, Nieukerken, E.J. van, Odé, B., Willemse, L.P.M., Kleukers, R.M.J.C.

Publicatie