Overslaan en naar de inhoud gaan

Boskrekel Nemobius sylvestris

Foto: Wijnand van Buuren

Indeling

Gryllidae [familie]
Nemobius [genus] (1/1)
sylvestris [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieDe Nederlandse sprinkhanen en krekels (Orthoptera)
ExpertKleukers, R.M.J.C. (EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden)

Areaal

N. sylvestris heeft een klein verspreidingsgebied dat bijna geheel beperkt is tot West- en Midden-Europa. Daarbuiten is de soort nog bekend van de Canarische Eilanden, de Azo­ren, een paar vindplaatsen in Noord-Afrika en Noord-Roe­menië. De vermelding van de Krim (Fischer De Wald­heim 1846) berust waar­schijnlijk op een vergissing (Ag). In Nieder­sachsen bereikt de soort zijn noordgrens en komt maar zeer wei­nig voor, in Nordrhein-Westfalen is de boskre­kel plaatselijk verbreid, vooral in het Rijndal, Roer­ge­bied en het gebied grenzend aan Midden- en Noord-Limburg. In België komt de boskrekel vrijwel uitsluitend in Wallonië voor.

Voorkomen in Nederland

Voor 1980

N. sylvestris werd voor het eerst voor Nederland vermeld door Snellen van Vollenhoven (1859). De soort was bekend van de Utrechtse Heuvel­rug, de Veluwe, het Rijk van Nijme­gen, Zuid- en Midden-Limburg ten oosten van de Maas en enkele plekken in de Achterhoek en Salland. Daarbuiten werd in 1948 één mannetje te Leen­de (Noord-Brabant) ver­zameld.

Vanaf 1980

De verspreiding van de boskrekel is niet heel anders dan voor 1980. Wel lijkt de soort iets algemener te zijn geworden. Vooral de toename van vindplaatsen in de Achterhoek, het Maasdal in Midden- en Noord-Limburg en de Veluwe is opvallend. In Zuid-Limburg is de boskrekel schaars. In Noord-Brabant werden twee nieuwe geïsoleerde vindplaatsen ontdekt (Reekse Heide en Strijbosch). In Oost-Nederland bereikt de soort zijn noordgrens bij de Sallandse stuw­wal­len; hij ontbreekt in Twente. Niet opgenomen op de kaart zijn waarnemingen van Duindistel, Walche­ren (Zeeland) en Ha­pert (Noord­-Brabant) en verzamelde ex­em­plaren van Vlaar­­din­gen (Zuid-Holland) (NNKN) en Bergen (Noord-Hol­­land) (FNML). De waarne­mingen konden niet bevestigd worden en de verzamelde exem­plaren zijn waarschijnlijk on­juist geëtiket­teerd.

Update (10-8-2015) Recent is de boskrekel op diverse plaatsen in de duinen gevonden. In ieder geval bij Bergen bevindt zich een stabiele populatie (Bakker et al. 2015). 

De toename van vindplaatsen is mogelijk vooral te danken aan de toegenomen inventa­risatie-inspanning en niet het gevolg van werkelijke toename.

Ondanks de vrij moeilijke inventarisatie is het verspreidings­beeld waar­schijnlijk vrij volledig.

Bron

Auteur(s)

Wingerden, W.K.R.E. van, Odé, B., Willemse, L.P.M., Nieukerken, E.J. van, Kleukers, R.M.J.C.

Publicatie