Overslaan en naar de inhoud gaan

Zoemertje Stenobothrus lineatus

Foto: Tjerk Nawijn

Indeling

Acrididae [familie]
Stenobothrus [genus] (3/2)
lineatus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieDe Nederlandse sprinkhanen en krekels (Orthoptera)
ExpertKleukers, R.M.J.C. (EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden)

Areaal

Slineatus heeft een groot verspreidingsgebied dat reikt van West-Europa tot in Zuid-Siberië en Noord-Mongolië. In Europa komt de soort voor tussen 40° en 55° noorderbreedte. In Niedersachsen komt S. lineatus algemeen voor in de oostelijke helft, met een kleine concentratie aan vindplaatsen in het dal van de Ems, ca. 25 km van de Twentse vindplaats. In Nordrhein-Westfalen is de soort vrijwel beperkt tot het Weserbergland en de Eifel. In België komt het zoe­mer­tje in Wallonië verbreid op kalkgraslanden voor, daarnaast zijn er enkele recente vondsten in de Kempen.

Voorkomen in Nederland

Voor 1980

Slineatuswerd in 1910 voor het eerst in Nederland gevonden, door C. Willemse op de Kunderberg (Mac Gillavry 1911). Buiten de Veluwe was de soort voor 1980 bekend van Fochteloo, twee vindplaatsen in Noord-Brabant (die mogelijk één populatie betroffen) en een klein aantal plekken in Zuid-Limburg.

Vanaf 1980

Het zoemertje komt vooral op de zuidelijke en centrale heideterreinen van de Veluwe veel voor, maar is daarbuiten van slechts enkele zeer geïsoleerde en kleine populaties bekend. De soort werd tevergeefs gezocht op de oude vindplaatsen bij Fochteloo (Rg) en het Drongelens Kanaal (Musters 1992). Een waarneming van de Hapertse heide (Noord-Brabant) is niet op de kaart opgenomen is omdat bevestiging ontbreekt en de soort niet teruggevonden kon wor­den. Omdat S. lineatus gemakkelijk te inventariseren is, is het verspreidingsbeeld waarschijnlijk vrij compleet. De geringe omvang van de populaties buiten de Veluwe maken het echter mogelijk dat soortgelijke kleine populaties elders, bijvoorbeeld in Noord-Brabant en Overijssel, over het hoofd gezien zijn.

Bron

Auteur(s)

Odé, B., Willemse, L.P.M., Wingerden, W.K.R.E. van, Kleukers, R.M.J.C., Nieukerken, E.J. van

Publicatie