Overslaan en naar de inhoud gaan

Krasser Pseudochorthippus parallelus

Foto: Martien van den Heuvel

Indeling

Acrididae [familie]
Pseudochorthippus [genus] (2/2)
parallelus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieDe Nederlandse sprinkhanen en krekels (Orthoptera)
ExpertKleukers, R.M.J.C. (EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden)

Areaal

C. parallelus heeft een groot verspreidingsgebied dat reikt van West-Europa tot in Siberië en Mongolië. In Europa komt de soort voor tussen 35° en 65° noorderbreedte. In alle aan Nederland grenzende gebieden komt de soort zeer verbreid en algemeen voor.

Voorkomen in Nederland

Voor 1980

C. parallelus werd voor het eerst met zekerheid voor Nederland gemeld door Van der Weele (1907). De soort werd vroeger verspreid in het grootste deel van het land gevonden met uitzondering van grote delen van Zuid- en Noord-Holland, Friesland, Groningen en de waddeneilanden.

Vanaf 1980

C. parallelus komt in het zuiden en oosten van Nederland vrijwel overal algemeen voor. In grote delen van Noord-Holland, Groningen en Friesland ontbreekt de krasser. Van de waddeneilanden is slechts één mannetje bekend van Terschelling (Jvs). In Zuid-Holland komt de soort algemeen voor ten zuiden van de Nieuwe Waterweg en meer naar het oosten ligt de westelijke verspreidingsgrens ten oosten van de stad Utrecht. In Noord-Holland zijn er twee geïsoleerde verspreidingscentra rond Schiphol en tussen Haarlem en Alkmaar. Een waarneming uit de omgeving van de Nieuwkoopse plassen is niet op de kaart opgenomen en dient nog bevestigd te worden. De langvleugelige vorm werd verspreid door het hele land aangetroffen. Doordat C. parallelus makkelijk te inventariseren is, is het verspreidingsbeeld waarschijnlijk vrij volledig.

Update (10-8-2015) De krasser lijkt zich in de afgelopen jaren iets te hebben uitgebreid in West-Nederland (Bakker et al, 2015). 

 

Bron

Auteur(s)

Wingerden, W.K.R.E. van, Willemse, L.P.M., Nieukerken, E.J. van, Odé, B., Kleukers, R.M.J.C.

Publicatie