Overslaan en naar de inhoud gaan

Weidesprinkhaan Chorthippus dorsatus

Foto: Jeroen Hoek

Indeling

Acrididae [familie]
Chorthippus [genus] (8/7)
dorsatus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieDe weidesprinkhaan Chorthippus dorsatus na 70 jaar terug in Nederland (Orthoptera)
ExpertKleukers, R.M.J.C. (EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden)

Areaal

C. dorsatus heeft een groot verspreidingsgebied dat reikt van West-Europa tot in het Amoer-gebied en Noordoost-China. In Europa komt de soort voor tussen 40° en 60° noorderbreedte. De meldingen van C. dorsatus uit Noord-Afrika en Turkije zijn onzeker. In Niedersachsen is de soort verbreid en komt in de dalen van de Vecht en Ems binnen 10-20 km van de grens met Twente voor. In Nordrhein-Westfalen is C. dorsatus schaars en voornamelijk bekend ten oosten van de Rijn, met uitzondering van één plaats: bij Brüggen, 10 Km ten oosten Van Swalmen (Limburg), waar zich een po­pulatie in een wegberm bevindt. In België is één dier gevangen te Torgny, en de soort is van een redelijk aantal plaatsen in Luxemburg bekend.

Voorkomen in Nederland

Voor 1980

Het voorkomen van C. dorsatus in Nederland is lange tijd onzeker geweest. De eerste zekere vermeldingen komen van L. Willemse (1995), die een overzicht van de literatuur en historie geeft. C. dorsatus was vroeger uiterst zeldzaam, met maar twee zekere vindplaatsen, waarvan het Agelerbroek waarschijnlijk een populatie herbergde.

Vanaf 1980

De enige recente vondst van C. dorsatus betreft een vrouwtje op het talud van het Kanaal Almelo-Nordhorn bij Denekamp, 6 km van de oude vindplaats Agelerbroek. Ondanks intensief zoeken door een aantal personen, werden hier niet meer dieren gevonden. Het betreft daarom vrijwel zeker een verdwaald exemplaar. C. dorsatus kan daarom mo­men­teel niet als een inheemse soort beschouwd worden (L. Willemse 1995).

Omdat C. dorsatus vrij moeilijk te inventariseren is, en er vlak over de grens enkele populaties zijn, is het niet onmogelijk dat Nederlandse populaties over het hoofd gezien zijn.

Update (1-11-2018) In 2018 werd een populatie van de weidesprinkhaan gevonden op de Kop van Pannerden (Krediet et al. 2018). 

Bron

Auteur(s)

Odé, B., Willemse, L.P.M., Wingerden, W.K.R.E. van, Nieukerken, E.J. van, Kleukers, R.M.J.C.

Publicatie