Overslaan en naar de inhoud gaan

Bruine sprinkhaan Chorthippus brunneus

Foto: Susanne Kuijpers

Indeling

Acrididae [familie]
Chorthippus [genus] (8/7)
brunneus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieDe Nederlandse sprinkhanen en krekels (Orthoptera)
ExpertKleukers, R.M.J.C. (EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden)

Areaal

Cbrunneus heeft een groot verspreidingsgebied. In Europa komt de soort voor tussen 35° en 65° noorderbreedte. In de laatste 10 jaar werd ontdekt dat de Cbiguttulus-groep in en ten zuiden van de Alpen een complex van soorten en on­der­soorten vormt waarvan de status in grote delen van Zuid­oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie nog niet bepaald is (Ingrisch 1995, Ragge Et Al. 1990). In alle aan Nederland grenzende gebieden is C. brunneus zeer verbreid en algemeen.

Voorkomen in Nederland

Voor 1980

De melding van Stenobothrus variabilis van Snellen van Vollenhoven (1859) zal vermoedelijk voor een groot deel op dezesoort slaan, maar doordat de soorten van de biguttulus-groep lange tijd niet onderscheiden werden, zijn de meeste oudere literatuuropgaven onbruikbaar. De eerste zekere vermelding van deze soort komt van Ebner (1925). Voor 1980 was de soort bekend uit het hele land.

Vanaf 1980

Cbrunneus is onze meest verspreide sprinkhaan, die in vrijwel elk atlasblok in Nederland voorkomt. De bruine sprink­haan lijkt alleen plaatselijk te ontbreken in Noord-Friesland, de zuidelijke Achterhoek en het kalkrijke deel van Zuid-Limburg. In westelijk Zeeuws-Vlaanderen komt hij helemaal niet voor. Doordat C. brunneus makkelijk te inventariseren is, is het verspreidingsbeeld volledig.

Bron

Auteur(s)

Odé, B., Willemse, L.P.M., Wingerden, W.K.R.E. van, Nieukerken, E.J. van, Kleukers, R.M.J.C.

Publicatie