Overslaan en naar de inhoud gaan

Wekkertje Omocestus viridulus

Foto: Wijnand van Buuren

Indeling

Acrididae [familie]
Omocestus [genus] (3/2)
viridulus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieDe Nederlandse sprinkhanen en krekels (Orthoptera)
ExpertKleukers, R.M.J.C. (EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden)

Areaal

Oviridulus heeft een groot verspreidingsgebied dat reikt van West-Europa tot in Siberië en Mongolië. In Europa komt de soort voor tussen 40° en 65° noorderbreedte. In de aangrenzende Duitse deelstaten is O. viridulus algemeen en zeer verbreid, maar ontbreekt in grote delen van het Rijndal. In België ontbreekt de soort grotendeels in het westen, maar is gewoon in de Kempen en Ardennen.

Voorkomen in Nederland

Voor 1980

Oviridulus staat al op de eerste Nederlandse naamlijst als Gryllus viridulus(Bennet & Van Olivier 1825). Deze auteurs vermeldden echter geen enkele van onze algemene Chorthippus-soorten. Het is dus niet onmogelijk dat de vermelding berust op een determinatiefout of op een combinatie van soorten. Snellen van Vollenhoven (1859) vermeldt het wekkertje met meer zekerheid. Vroeger werd de soort in een groot deel van het land gevonden, met de grootste concentraties op de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi, de Veluwe en Drenthe. De vondst bij Yerseke is opmerkelijk, maar, gezien de daar voorkomende brakke graslandgebieden met hier en daar zoete enclaves, niet onmogelijk.

Vanaf 1980

Oviridulus komt veel voor op de zandgronden in Noord- en Midden-Nederland en op verschillende plaatsen in Flevo­land. In West-Nederland, op de waddeneilanden (met uitzondering van Texel), in Limburg en Noord-Brabant is het wekkertje uitgesproken schaars. Een aantal onbevestigde waarnemingen uit Zuid-Nederland hebben we vooralsnog verworpen, gezien de makkelijke verwarring met O. rufipes (geluid) en Chorthippus-soorten (uiterlijk). Opmerkelijk is het algemene voorkomen in de aangrenzende Belgische Kempen. Omdat de soort gemakkelijk te inventariseren is, is het gepresenteerde verspreidingsbeeld waarschijnlijk vrij volledig. Alleen in gebieden waar Orufipes veel voorkomt is de kans groter dat Oviridulus over het hoofd is gezien.

Bron

Auteur(s)

Wingerden, W.K.R.E. van, Nieukerken, E.J. van, Odé, B., Willemse, L.P.M., Kleukers, R.M.J.C.

Publicatie