Overslaan en naar de inhoud gaan

Bruin schavertje Omocestus haemorrhoidalis

Foto: René Krekels

Indeling

Acrididae [familie]
Omocestus [genus] (3/2)

Zang

Roepzang

De roepzang is een snel en zacht schavend-tikkend echeme van 2-6 s. De geluidssterkte neemt toe en bereikt snel een maximum. De roep wordt met onregelmatige intervallen herhaald, zelden meer dan eens per 10 s. Het echeme bestaat uit vele syllaben (tempo 25-40 syllaben per s). De beweging is overwegend synchroon. Bij hoge temperaturen zijn de afzonderlijke syllaben niet goed meer te onderscheiden. Het tempo is twee keer zo hoog als dat van Omocestus viridulus en O. rufipes. De roepzang klinkt een beetje als die van Chorthippus biguttulus, maar dan minder luid en zonder de metalige bijklank. De zang wordt ook wel verward met de kortere en meer krassende roepzang van Stenobothrus stigmaticus(Jacobs 1953, Ragge 1986, Bo).

Rivaliseergeluid

Dit is een kortere, fellere en meer tikkende versie van de roepzang, waarbij het maximale volume vrijwel direct wordt bereikt. Daarbij kan het tot afwisselend zingen van mannetjes komen (Faber 1953, Jacobs 1953).

Baltszang

Bij de balts klinkt een wat langer (4-5 s) echeme bestaande uit een kort, krassend deel en aansluitend een deel, dat sterk lijkt op de roepzang. Dit echeme wordt met een periode van ca. 13 s vele malen herhaald. Daarna volgt een zacht eche­me (niet op de cd) waarbij net als bij de andere Omocestus-soorten de poten afwisselend een aantal syllaben produceren. Aansluitend kan een snel ‘dididi...’ klinken bij een iets grotere en nagenoeg synchrone beweging. Voordat het vrouw­tje wordt besprongen volgen enkele korte ‘swie’ syllaben of een korte serie (‘schrèt-swie-swie-swie) door het tegelijk bewegen van beide achterpoten. Als zoekgeluid kan bij het om­hoog bewegen van een of twee achterpoten een kort ‘zi’ klinken (Jacobs 1953).

Overige geluiden

Er wordt een zacht mandibelkrassen gemeld bij het beetpakken van een dier (Harz 1957a: Blz.96).

Frequenties

Een breed spectrum aan frequenties: 8-14 Khz. Ultrasone frequenties zijn vermoedelijk van minder belang.

Bron

Auteur(s)

Willemse, L.P.M., Wingerden, W.K.R.E. van, Kleukers, R.M.J.C., Nieukerken, E.J. van, Odé, B.

Publicatie