Overslaan en naar de inhoud gaan

Gewone schorpioenvlieg Panorpa communis

Foto: Henk van Woerden

Indeling

Panorpidae [familie]
Panorpa [genus] (5/5)
communis [soort]

Indeling

Panorpidae [familie]
Panorpa [genus] (5/5)
communis [soort]

Algemeen: In tegenstelling tot wat op basis van de Nederlandse naam zou verwachten is deze soort een stuk minder algemeen dan Duitse en weideschorpioenvlieg. Komt wijd verbreid voor, maar is altijd schaarser in aantallen en is bovendien opvallend afwezig in een aantal regio’s, zoals de Zeeuwse delta en ten noorden van het Noordzeekanaal.

Waarnemen en gedrag: Vliegt overdag. Kan gemakkelijk gevonden worden door struiken af te speuren. Vaak in het gezelschap van andere soorten schorpioenvliegen te vinden.

Gelijkende soorten: Niet zo heel lang geleden gesplit van weideschorpioenvlieg, waarvan men vroeger dacht dat het louter een nogal variabele soort was. Er zitten dan ook geen verschillen tussen de schorpioenstaarten van beide soorten: allebei hebben ze lange puntige hypovalven die naar binnen krommen en meestal verdonkerd zijn aan de top. Het harde verschil zit in de breedte van de wortelvlek, die bij weideschorpioenvlieg altijd over meer dan één cel zich uitstrekt in de breedte, terwijl die bij gewone schorpioenvlieg afwezig is of zeer klein is.

Bron

Auteur(s)

Drukker, D.