Overslaan en naar de inhoud gaan

Rimpelpoppenrover Calosoma reticulatum

Indeling

Carabinae [subfamilie]
Calosoma [genus] (5/3)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieHerontdekking van de bijzondere loopkever Callisthenes reticulatus (Coleoptera: Carabidae)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort. Deze soort heeft een zeer klein areaal. Hij komt uitsluitend in Europa voor van Noord-Duitsland en Polen, tot Midden-Duitsland, een deel van Oostenrijk en Tsjechië. Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Europa

Buiten het kerngebied weinig voorkomend en veelal oude vangsten. Bij ons slechts gevonden bij Hoog-Buurlo en de Gerritsflesch op de Veluwe; geen datum bekend. Niet op de Britse Eilanden. In Denemarken zeven waarnemingen, alle van de vorige eeuw; als uitgestorven op de Rode Lijst (Bangsholt 1983, Jørum 1995). Ook in Zuid-Zweden slechts oude vondsten (Lindroth 1945, 1985). Uit Duitsland alleen zeer oude opgaven, meldingen deze eeuw betreffen het huidige Polen. Verder in oostelijk Midden-Europa, Polen en Slowakije. Ook in Rusland slechts incidentele waarnemingen (Horion 1941). Niet in Zwitserland. In Oostenrijk op de Rode Lijst (Franz 1983). Op de Belgische verspreidingskaart staat één oude vondst vlak bij de Nederlandse grens bij Postel. Status: in Nederland en België ongetwijfeld een zwerver, en niet tot de inheemse fauna te rekenen.

bewerkt EC, 2-12-2015
Door Brakman (1966) opgenomen in de Nederlandse keverlijst op basis van één exemplaar, in juni 1922 door M. Weber bij de Gerritsflesch verzameld (Muilwijk & Felix, 2004). Turin (2000) vermeldt twee exemplaren en kwalificeert Callisthenes reticulatus, in Nederland en België als zwerver die niet tot de inheemse fauna kan worden gerekend. In 2015 werd voor het eerst een Nederlandse populatie vastgesteld op een militair terrein nabij Harskamp (Turin et al., 2015).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.