Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwarte weduwen Latrodectus

Foto: Jasper Lesterhuis

Indeling

Theridiidae [familie]
(60 soorten in totaal / 50 gevestigd)
Latrodectus [genus] (4/0)

Voorkomen

Latrodectus mactans en Latrodectus hesperus komen oorspronkelijk voor in de VS. Ze leven grotendeels gescheiden van elkaar. In het midden van de VS (Kansas, Oklahoma, Texas) grenzen de leefgebieden aan elkaar (Kaston 1970). Het leefgebied bestaat met name uit droge gebieden, zoals woestijnen en steppes. In Nederland worden zwarte weduwen soms ingevoerd met goederen, en in negen gevallen konden dit bevestigd worden met bewijsmateriaal (Noordijk et al., 2013). In het merendeel van de gevallen werden de spinnen aangetroffen in een geïmporteerde auto uit de VS. Blijkbaar kunnen de spinnen prima een web maken in het chassis van auto’s en zo makkelijk meeliften naar andere plaatsen. Door de lage temperatuur en hoge neerslaghoeveelheid in Nederland in vergelijking met de oorspronkelijke biotoop in de VS, is het onwaarschijnlijk dat de zwarte weduwe in ons land kan aanslaan in het buitengebied.

Latrodectus hasselti is inheems in Australië. De spin leeft hier verspreid over het land, inclusief Tasmanië. Het is een algemene soort in allerlei gebieden, zowel in het buitengebied als het stedelijke gebied. In Nieuw-Zeeland, Japan en mogelijk enkele Zuidoost-Aziatische landen is de soort gevestigd na introductie. In België is deze spin enkele maanden aanwezig geweest in een opslagruimte na een import uit Australië. In Nederland is de spin eenmaal ingevoerd met een tractor, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de soort in ons land in het buitengebied kan aanslaan (Noordijk et al., 2013).

Latrodectus geometricus is van oorsprong waarschijnlijk een Afrikaanse soort. Momenteel komt in hij veel landen voor als exoot en zou zelfs de benaming ‘kosmopoliet’ kunnen krijgen. Het voorkomen beperkt zich tot tropische en subtropische gebieden. De vindplaatsen die het dichtst bij Nederland liggen zijn Cyprus, Turkije en Israël.

Waarnemingen doorgeven

Waarnemingen van deze soorten kunnen worden doorgegeven via de portals waarneming.nl en telmee.

Bron

Auteur(s)

Noordijk, J.