Overslaan en naar de inhoud gaan

Geelvleugelara Ara macao

Indeling

Psittacidae [familie]
Ara [genus] (1/1)
macao [soort]

De broedgebieden van de Geelvleugelara liggen in het midden en noordoosten van Zuid-Amerika, alwaar deze holenbroeder in aantal en verspreiding afneemt.

Hoewel deze opvallend gekleurde en luidruchtige soort een waarnemer nauwelijks kan ontgaan, is het decennia lange voorkomen rond landgoed Elswout in Overveen (nh) nauwelijks gedocumenteerd. Pas met de toegenomen aandacht voor exoten verscheen de eerste vermelding in de landelijke vogel­literatuur, maar aanvankelijk onder de verkeerde soortnaam (Blauwgele Ara in plaats van Geelvleugelara; Lensink 1996b).

De eerste (drie) vrijvliegende vogels, oorspronkelijk afkomstig van een menagerie nabij Elswout, werden begin jaren zeventig waargenomen. In 1983 werd voor het eerst melding gemaakt van broeden (de Gelder et al. 1983). De aantallen namen toe tot een tiental vogels en de luidruchtige rondvluchten, waarbij de groep ara's soms ge√ęscorteerd werd door kleinere papegaaien of parkieten, werden in de wijde omgeving waargenomen (Vogelenzang, Haarlem, IJmuiden). Vervolgens namen de aantallen weer af, waarbij de laatste aanwijzing voor broeden van juli 1994 dateert (adulte vogel, overdag een holte in een beuk bezoekend en verdedigend). Kan de toename worden verklaard door natuurlijke aanwas, de afname hangt deels samen met predatie en onnatuurlijke sterfte: de onmiskenbare resten van Geelvleugelara's zijn gevonden op een plukplaats van een Havik (juli 1990) en langs de spoorlijn Overveen-Zandvoort. Gedurende de atlasperiode, en nog anno 2002, waren er overigens steeds twee vrijvliegende Geelvleugelara's aanwezig in het gebied (de Nobel 2002).

Bron

Auteur(s)

Nobel, P. de

Publicatie

  • SOVON Vogelonderzoek Nederland 2002. Atlas van de Nederlandse broedvogels 1998-2000. Nederlandse Fauna 5: 1-584. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.