Overslaan en naar de inhoud gaan

Amoergrondel Perccottus glenii

Foto: Paul van Hoof

Indeling

Odontobutidae [familie]
Perccottus [genus] (1/0)
glenii [soort]

De Amoergrondel staat buiten zijn oorspronkelijke leefgebied te boek als een invasieve exoot met grote negatieve gevolgen voor het ecosysteem. De sleutels tot zijn succes zijn de brede voedselkeuze, mogelijkheid zijn paaiperiode te verlengen, broedzorg en zijn voorkeur voor habitats waar andere vissoorten ontbreken of minder gedijen. De Amoergrondel predeert op fauna van alle trofische niveaus. In zijn aanwezigheid wordt de soortenrijkdom van macrofauna en amfibieën sterk verlaagd. Bij amfibieën is er met name een sterk negatief effect op salamanders en kikkers. Niet alleen worden de larven daarvan opgevreten, ook volwassen watersalamanders staan op zijn menu.

Vanaf een lengte van 6 cm speelt vis een belangrijke rol in het voedselspectrum van de Amoergrondel.  Doordat de Amoergrondel predeert op kuit, juvenielen en kleine exemplaren van inheemse vissoorten kan de vestiging van grote populaties Amoergrondel er toe leiden dat het voortplantingssucces van vele vissoorten sterk verlaagd wordt. Dit kan uiteindelijk leiden tot de afname van vispopulaties. In waterlichamen zonder roofvissen kan de Amoergrondel een algemene soort worden. Hierbij verdringt de soort doorgaans blankvoorn, serpeling en kroeskarper.

Negatieve effecten van de Amoergrondel worden ook veroorzaakt door concurrentie om voedsel. Er is een grote overlap qua dieet met inheemse soorten als de winde, kroeskarper, blankvoorn en serpeling. De Amoergrondel wordt gehouden in aquaria en is in Rusland wel gebruikt als aasvis door sportvissers (Reshetnikov 2004, Reshetnikov & Ficetola 2010, Spikmans et al. 2010).

Bron

Auteur(s)

Spikmans, F.