Overslaan en naar de inhoud gaan

Aziatische hoornaar Vespa velutina

Foto: Petra Fleurbaaij

Indeling

Vespa [genus]
(3 soorten in totaal / 1 gevestigd)
velutina [soort] (1/0)

Voorkomen

StatusExoot. Minder dan 10 jaar zelfstandige handhaving. (2c)
Habitatland
ReferentieOpmars van de hoornaars (Hymenoptera: Vespidae)

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) komt in Azië voor: India, Bhutan, Thailand, China, Laos, Vietnam, Maleisië en Indonesië. Er zijn tien ondersoorten, waaronder Vespa velutina nigrithorax die in Europa is geïntroduceerd. Deze komt in de oorspronkelijk uit enkele gematigde streken van Azië: Kashmir (India), Bhutan en China.

De Aziatische hoornaar is sinds 2004 vanuit zijn introductiegebied in Zuid-Frankrijk bezig met een opmars naar het noorden. In 2011 werd in België een waarneming van een mannetje gedaan en in 2016 werd een exemplaar in Engeland gevonden. Door de klimatologische omstandigheden van de waarschijnlijke provincie van herkomst (Yunnan, China) met die van weerstations op veel plekken in Europa te vergelijken, blijkt dat een groot deel van Europa, inclusief Nederland, door de Aziatische hoornaar gekoloniseerd kan worden (Ibáñez-Justicia & Loomans 2010). De stijging van de temperatuur als gevolg van de klimaatverandering maakt de omstandigheden voor deze wesp alleen maar gunstiger.

In 2017 werd de Aziatische hoornaar voor het eerst in Nederland aangetroffen bij Dreischor in de provincie Zeeland. Het nest is vernietigd. 

Bron

Auteur(s)

Noordijk, J., Smit, J.