Overslaan en naar de inhoud gaan

Weke balletjesspons Halisarca dujardinii

Indeling

Halisarcidae [familie]
Halisarca [genus] (1/0)
dujardinii [soort]

Exotenpaspoort ?

Reƫle kans op vestiging? Ja
Betrouwbaarheid beoordeling Grote mate van zekerheid (meerdere bronnen)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Bevestigd door meerdere experts. Duikwaarnemingen worden weergegeven in Loos & Gmelig Meyling (2019).
Vestigingsstatus Gevestigd
Zeldzaamheid Algemeen
Invasiviteit Potentieel invasief
Invasiviteit (toelichting) Na introductie is de soort toegenomen in het westelijk deel van Oosterschelde en vanaf 2018 in westelijkdeel van de Grevelingen. De soort is echter nog niet heel algemeen en verdrukt op hardsubstraat nog niet in grote mate andere sessiele organismen.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste introductie 2000 - 2005
Jaar van eerste melding 2005
Natuurlijke verspreiding Onbekend
Verspreiding in Nederland Zeeland
Verspreiding in Nederland (toelichting) Lokaal zijn kolonies in het westelijk deel van de Oosterschelde en het westelijke deel van het Grevelingenmeer aangetroffen. Echter nog maar weinig in grote aantallen. Van buiten deze wateren zijn tot op heden (2020) nog geen bevestigde waarnemingen bekend. Vanaf 2009 worden met name in de Oosterschelde veel hooiwagenkrabben waargenomen die die zich met stukjes van deze spons hebben gecamoufleerd.
Habitats
 • Mariene habitats
 • Estuaria en brakwatergebieden
 • Kustgebied
 • Wijze van introductie
 • Aquacultuur
 • Ballastwater schip/boot
 • Aangroei op scheepsrompen
 • Impact Concurrentie
  Ecologische impact (toelichting) Halisarca dujardinii concurreert met inheemse sponzensoorten om ruimte op hardsubstraat en hooiwagenkrabben die sponzengebruiken als camouflage.
  Economische impact (toelichting) Er is geen economische impact te verwachten.

  Publicatie

   Loos, L.M. van der & A.W. Gmelig Meyling 2019. Het Duiken Gebruiken 4. Gegevensanalyse van het Monitoringproject Onderwater Oever (MOO). Fauna-onderzoek met sportduikers in Oosterschelde en Grevelingenmeer. Periode 1994 t/m 2018. Stichting Anemoon, Bennebroek.