Overslaan en naar de inhoud gaan

Reuzenhooiwagen Leiobunum sp.

Foto: Dick Belgers

Indeling

Phalangiidae [familie]
Leiobunum [genus] (6/3)
sp. [soort]

Voorkomen

StatusExoot. Tussen 10 en 100 jaar zelfstandige handhaving. (2b)
Habitatland
ReferentieAn unidentified harvestman Leiobunum sp. alarmingly invading Europe
ExpertNoordijk, J. (EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden)

Verspreiding


Vindplaatsen van Leiobunum sp. A in Nederland met waarnemingen tot 18 maart 2015. Bron: database EIS-werkgroep hooiwagens.
Bron: database EIS-werkgroep hooiwagens

In 2004 is de reuzenhooiwagen voor het eerst in Nederland gevonden in het rivierengebied bij Nijmegen, maar al snel werd duidelijk dat de soort op veel meer plekken voorkomt (Wijnhoven et al. 2007, Wijnhoven 2011). Inmiddels is de soort wijdverspreid in Nederland en uit elke provincie bekend (database van de EIS-werkgroep hooiwagens). De soort is in Nederland geïntroduceerd (mogelijk via scheepsvracht). Vanuit ons land zijn vervolgens verschillende West-Europese landen gekoloniseerd: België, Luxemburg, Engeland,  Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.

Het oorspronkelijke areaal van deze Leiobunum is nog onbekend. Omdat het een soortenrijk genus betreft met een wereldwijde verspreiding, is met de naamgeving van de reuzenhooiwagen gewacht. De soort kon immers al eerder beschreven zijn. Inmiddels zijn er aanwijzingen (DNA-onderzoek en vergelijkend morfologisch onderzoek) dat het een onbeschreven soort betreft, afkomstig van het Iberisch Schiereiland. Waarom de soort zich van daaruit niet eerder heeft verspreid, maar na introductie in Nederland wel uitermate succesvol bleek, blijft raadselachtig.

Waarnemingen doorgeven

Waarnemingen van deze soort kunnen worden doorgegeven via de portals waarneming.nl en telmee.

Bron

Auteur(s)

Noordijk, J. & H. Wijnhoven