Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Monochamus sartor

Foto: Theodoor Heijerman

Indeling

Lamiinae [subfamilie]
Monochamus [genus] (5/1)
sartor [soort]

De volwassen kevers zijn tussen de 20 en 35 mm lang. De antennen van de mannetjes zijn 2 tot 2,5 maal zo lang als het lichaam, terwijl ze bij het vrouwtje slechts iets langer zijn dan het lichaam. Het borststuk heeft twee duidelijk naar buiten gerichte doorns en is ongeveer even breed als lang (Bense 1995, Lompe 2002, Wallin et al. 2013).

De kevers zijn zwart. De vrouwtjes hebben op de kop en het borststuk een zwakke geelwitte beharing, terwijl de geelwitte beharing op de dekschilden uitgebreider is met twee banden van grote lichte vlekken en een uiteinde van vele kleine stippen. De mannetjes hebben een veel schaarsere beharing die niet in vlekken zichtbaar wordt. Het schildje (scutellum) is bij beide seksen geelwit behaard.

De larven leven in spar Picea, en soms ook zilverspar Abies en den Pinus. Ze zijn zeer licht van kleur, ongeveer maximaal 4 cm lang en hebben een amberkleurige kop en donkere kaken. Het determineren van larven is specialistenwerk.

Het determineren van Monochamus-soorten is erg lastig (bijv. Wallin et al. 2013). Voor een zekere determinatie kunnen exemplaren opgestuurd worden naar EIS Kenniscentrum Insecten.

Bron

Auteur(s)

Noordijk, J.