Overslaan en naar de inhoud gaan

Iepenzigzagbladwesp Aproceros leucopoda

Foto: Dick Belgers

Indeling

Argidae [familie]
Aproceros [genus] (1/0)
leucopoda [soort]

Op verschillende plaatsen in Europa is ontbladering van iepen vastgesteld als gevolg van vraat door Aproceros leucopoda. In Roemenië werd op verschillende plaatsen 74 tot 98% ontbladering vastgesteld bij 12- tot 60-jarige iepen. Op enkele plaatsen in Hongarije verloren iepen tot 70% van hun bladeren. Ook in Oostenrijk en in noordoost Italië werd aanzienlijk bladverlies vastgesteld. De meeste kaalgevreten bomen liepen overigens later in het jaar nog weer uit en alle bomen overleefden de vraat. Over de effecten op de vitaliteit van iepen na herhaaldelijke kaalvraat zijn op dit moment echter nog geen gegevens bekend.

De European and Mediterranean Plant Protection Organisation (EPPO) heeft A. leucopoda om deze reden in 2011 op de zogenaamde alert-lijst geplaatst (EPPO 2014). In navolging daarvan heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit deze soort in 2012 als mogelijk risico voor ons land benoemd. In ons land zijn zware vormen van aantasting in 2014 echter niet waargenomen.

Voor zover bekend speelt Aproceros leucopoda geen rol bij het overbrengen van de schadelijke iepziekte. Maar grootschalige aantasting door Aproceros, die leidt tot aanzienlijke ontbladering, kan stress en verminderde vitaliteit veroorzaken bij iepen. Daardoor kan een negatieve spiraal ontstaan waardoor iepen nog gevoeliger worden voor de iepziekte en herstel van door iepziekte aangetaste iepen moeilijker wordt. Ook kan Aproceros iepenrassen en -soorten aantasten die resistent zijn voor de iepziekte en juist om die reden vaak zijn aangeplant.

Over eventueel nut van Aproceros leucopoda is niets bekend.

Bron

Auteur(s)

Mol, A.W.M.