Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote Australische geelstreep Caenoplana variegata

Foto: Ron Ploeg

Indeling

Geoplanidae [familie]
Caenoplana [genus] (3/0)
variegata [soort]

Herkenning

Lang (3-17 cm), met een langwerpig, sub-cilindrisch lichaam. Kleine ogen in een enkele rij rond de voorste punt en vanaf daar aan de lichaamszijden, eerst in een onregelmatig cluster en verder naar achteren in een onregelmatige rij. Midden op de rug een geelachtige lengtestreep, met daarbinnen twee bruine smalle lijnen op een overwegend donkerbruin, bijna zwart oppervlak. Buikzijde is bleek.

Gelijkende groepen

Landplatwormen kunnen verward worden met regenwormen of naaktslakken. Dit zijn ook wormachtige bodemdieren die op dezelfde plekken voorkomen als landplatwormen. Regenwormen zijn echter duidelijk gesegmenteerd, terwijl naaktslakken voelsprieten hebben en een ‘zadel’ achter de nek.

Voorkomen

Komt oorspronkelijk uit Australië. In Nederland is hij sinds 2014 in 6 tuinen verspreid door het land gesignaleerd, en is daarmee een gevestigde exoot. Hij komt ook voor in Italië, Spanje, Griekenland en Engeland. Platwormen verspreiden zich via de internationale potplantenhandel.

Biotopen

Overdag verstoppen landplatwormen zich onder planken, potten of stukken plastic op relatief koele, vochtige en donkere plaatsen. In de schemering jagen ze op kleine prooidieren, zoals regenwormen en slakken.