Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Leiobunum religiosum

Foto: Jinze Noordijk

Indeling

Phalangiidae [familie]
Leiobunum [genus] (6/3)
religiosum [soort]

Uit het oorspronkelijke leefgebied van L. religiosum komen de waarnemingen uit allerlei andere rotsachtige milieus, maar ook van muren. De hooiwagens zijn overdag te vinden op donkere, verscholen plekken zoals onder overhangende rotsen, in inhammen of in grotten die ze soms diep ingaan. De soort is grotendeels beperkt tot echte berggebieden en komt voor tot op een hoogte van 2250 m.

In Duitsland bewoont L. religiosum een oude Romeinse groeve. Hier zijn vele holtes uitgehouwen en de rotswanden zijn gedeeltelijk begroeid met planten. In Luxemburg werd L. religiosum gevonden in de oude kazematten van de hoofdstad. Deze plek heeft ook holtes en begroeide stenen wanden te bieden. Na deze vondst werd L. religiosum op een dozijn andere plekken in het zuiden van Luxemburg aangetroffen. Het gaat hierbij om vondsten op natuurlijke of gecreëerde rotswanden en op muren van bruggen en gebouwen.

In Nederland is L. religiosum gevonden op dijken op de Maasvlakte. De dijktaluds bestaan uit grote stenen met spaarzame vegetatie. De stenen zorgen ervoor dat er overal donkere holtes zijn en lijken zo goed te voldoen aan de eisen van L. religiosum wat betreft schuil- en foerageermogelijkheden en een koel microklimaat.

Bron

Auteur(s)

Noordijk, J.