Overslaan en naar de inhoud gaan

Leiobunum religiosum

Foto: Jinze Noordijk

Indeling

Phalangiidae [familie]
Leiobunum [genus] (6/3)
religiosum [soort]

Het genus Leiobunum is te herkennen aan de zeer lange poten, het gladde lichaam (geen tanden aan de zijden van het lichaam, op de oogheuvel, de poten of de palpen), en de  aanwezigheid van een rijtje zeer kleine tanden op ten minste één van de coxae (heup, oftewel het aanhechtingspunt van de poten aan het lichaam).

Leiobunum religiosum is een gemakkelijk herkenbare soort en goed op naam te brengen in het veld of aan de hand van foto’s (zie onder ‘beeld en geluid’). Het belangrijkste soortkenmerk bij beide seksen is de karakteristieke donkere streep op de onderzijde van de coxae. Deze band is breed en zwart bij het mannetje en smaller en vager bij het vrouwtje. De palpen zijn licht gekleurd.

Leiobunum religiosum vertoont een sterke seksuele dimorfie. Het lichaam van de mannetjes is 4,0-5,5 mm lang. Het heeft een lichte kleur met een prominent zwart zadel met kenmerkende vorm. De randen van het zadel lopen al zigzaggend vrij recht naar voren, maar zijn ter hoogte van poot IV samengeknepen. Ook de oogheuvel is zwart. De poten zijn  donkerbruin en poot II is circa 8 cm lang.

Bron

Auteur(s)

Noordijk, J.