Nederlands Soortenregister

Overzicht van de Nederlandse biodiversiteit

Leiobunum religiosum

Foto: Jinze Noordijk

Indeling

Phalangiidae [familie]
Leiobunum [genus] (6/3)
religiosum [soort]

Voorkomen

StatusExoot. Minder dan 10 jaar zelfstandige handhaving. (2c)
Habitatland
ReferentieLeiobunum religiosum (Opiliones: Sclerosomatidae), een nieuwe hooiwagensoort voor de Nederlandse fauna
ExpertNoordijk, J. (EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden)

Verspreiding


Voorkomen van Leiobunum religiosum. Gearceerd gebied = oorspronkelijk areaal; witte stip = oude vindplaats van ongeveer een eeuw geleden; rode stippen = recente vindplaatsen.
Bron: Noordijk & Bink 2014

Leiobunum religiosum is een hooiwagensoort met een beperkte verspreiding. Het oorspronkelijke areaal is een klein gebied in de westelijke Alpen, met vindplaatsen in Italië en Frankrijk. Binnen dit verspreidingsgebied is de soort wel algemeen. In Italië zijn vindplaatsen in de berggebieden van Piëmont en Ligurië. In Frankrijk is de soort bekend uit vier departementen: Haute-Alpes, Alpes-Maritimes, Isère en Gard. Bijna alle Franse vindplaatsen liggen in de bergen, behalve die in Gard, die in een grot in het laagland ligt.

In 2007 is de soort nieuw voor Duitsland gemeld uit een oude Romeinse mijn bij Koblenz (Schönhofer & Hillen 2008). Uit 2008 stamt de eerste vondst voor Luxemburg, van de kazematten van de hoofdstad. Uit de recente verspreidingsatlas van hooiwagens in Luxemburg worden maar liefst twaalf plekken voor de soort gepresenteerd (Muster et al. 2013). De hooiwagen lijkt zich stevig gevestigd te hebben in het zuiden van Luxemburg, ook in meer natuurlijke biotopen.

In 2012 is deze soort voor het eerst in Nederland gevonden op de Maasvlakte in Rotterdam Haven (Noordijk & Bink 2014), waar nu een flinke populatie aanwezig blijkt.

Waarnemingen doorgeven
Waarnemingen van deze soort kunnen worden doorgegeven via de portals waarneming.nl en telmee.

Bron

Auteur(s)

Noordijk, J.